donderdag 4 januari 2007

Portable Apps op USB stick

Naar aanleiding van een bericht bij Pierre Gorissen heb ik eens gekeken naar de mogelijkheden van mijn (Sandisk) USB stick. Daar zit namelijk U3 technologie op waar ik tot nu toe weinig mee deed. Na vandaag ben ik er behoorlijk enthousiast over geworden. Het is een mooie manier om dingen te beveiligen bijv. en een aantal programma's zijn heel makkelijk te starten via de launcher.
Daarnaast heb ik uiteraard ook gekeken naar het totaalpakket dat "Open Source en Standaarden in het Onderwijs" nu aanbiedt. Een download van maar liefst 247Mb dat uitgepakt zo'n 480Mb in beslag neemt. Het downloaden, uitpakken en installeren op je usb stick duurt nogal lang en riep bij mij de vraag op of ze dit niet beter anders hadden kunnen aanpakken. Of opknippen in delen of een duidelijke instructie hoe je de onderdelen die jij wilt hebben moet installeren had mij slimmer geleken, zeker gezien het feit dat je in een aantal gevallen alsnog de update moet binnenhalen.
Ik werd nog meer getriggerd door wat ik las op de startpagina bij Portable Apps: "PortableApps.com provides a truly open platform that works with any hardware you like (USB flash drive, iPod, portable hard drive, etc)."
Ja natuurlijk, wat naar een USB stick kan kun je ook op een iPod zetten! Dus heb ik nu die hele handel van OSS op m'n iPod draaien. Het is vooral om uit te proberen, want snel is het natuurlijk niet allemaal.
Verder kijkend naar de 22 aangeboden applicaties viel me echter wat anders op: Ik mis een wiki, of een CMS!
Toevallig vorige week werd ik door een collega getipt over de wiki MoinMoin, en dan vooral de desktop edition. Je installeert het pakket op een USB stick, start een klein programma (dat in een DOS venster blijft draaien) en daarme een complete webserver zodat je via localhost:80 de wiki kunt draaien. Het is ook nog eens een mooie wiki die gebruik maakt van wysiwyg met behulp van FCK editor. Zo kun je zelfs pagina's direct vanuit Word in je wiki plakken!
Maar dit is nog niet alles. Ook Moodle kun je prima via een USB stick uitproberen.
Ook dit is een grote download, maar dan heb je gelijk Apache, PhPmyAdmin en MySQL erbij. De boel zou via één programma en een paar configuratie aanpassingen moeten starten... Ik ben nog niet zover, maar ga ook dat zeker uitproberen...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor het gebruik van een portable webserver, gebruik ik usbwebserver

deze werkt gelijk en is nederlands talig.

www.usbwebserver.nl

Pierre zei

Ook usbwebserver wordt standaard alleen met PHP5 geleverd. En voor Moodle (een van de andere dingen die ik op de stick installeerde) kom je dan in de problemen en moet je de PHP4 mod downloaden.