dinsdag 30 januari 2007

Striptekenen met een appeltje

Weinig nieuws gezien tijdens de laatste NOT-beurs. Wat wél leuk was: Comic Life. Dit is een toepassing (draaiend onder Mac OS X) die het mogelijk maakt snel een strip te maken. Als voorbeeld lieten ze een aantal foto's zien die gemaakt waren van Lego-poppetjes. Zo kun je leerlingen een leuke opdracht geven (fotografeer een 'soap'). Start daarna Comic Life. Je ziet dan rechts de gemaakte foto's en dan is het een kwestie van 'sleuren en pleuren'. Voeg dan de ballonnetjes met tekst toe. Exporteer het geheel als Quicktimefilmpje. Bewerken in iMovie is ook mogelijk. Wie heeft er een paar voorbeelden? Dan voeg ik deze als commentaar toe!

Er is een speciale educatieve licentie (rond de 20 euro).
Voorbeelden zijn o.a. te zien op de gallery van de producent:
http://plasq.com/comiclife/gallery

Reactie van Paul Scheulderman (Hogeschool van Utrecht):
"Comic life gebruiken we -op HU- ook binnen een onderzoeksproject. Samen met Jeroen Lutters werk ik aan een soap die opgebouwd is volgens de structuur -de verhaallijn- van een comic (stripverhaal). Sleutelmomenten in dat verhaal worden als tableaux vervolgens uitgespeeld. Achterliggende bedoeling is meer van emoties en gevoels die in de adolescentie spelen in beeld te laten brengen (werken aan zoiets als 'zelfbeeld'). En nu het mooie: omdat comic zo flexibel is kun je de comic schermen zonder moeite importeren in iMovie of in FinalCutpro en er dan direct verder mee werken. Overigens kijk in dit verband ook eens naar fotoMagico. Ook prima manier om met foto's kleine filmpjes -of hele grote gaat ook prima- te maken die je in een vervolgproductie kunt importeren. Ik vind dat beide applicaties een soort web 2.0 karakter vertonen, waar je enkele jaren geleden alleen nog maar van kon dromen."

2 opmerkingen:

Lucas Raggers zei

Op diezelfde NOT waren wikikids aan het podcasten. Een van hun podcasts was een strip gemaakt met... Comic Life. Het is een geweldige tool om leerlingen op een leuke manier te laten plannen, organiseren en uitvoeren. Maar minstens zo belangrijk is dat het leerlingen uitdaagt creatief te zijn.

Het resultaat van de wikikids vind je hier:
http://files.ictopschool.net/bestanden/notpodcast/p.php?file=2007-01-26_wikikids.pdf

Lucas Raggers

Marieke van Osch zei

De podcastende wikikids maakte ook een stripuitzending met een appeltje. Bekijk hier de resultaten:

http://www.ictopschool.net/nieuws/Nieuwsbericht.2007-01-29.0505