maandag 15 januari 2007

WNF-Rangeractie 2007 voor de jaguar en het Amazone-gebied

De jeugdleden van het Wereld Natuur Fonds voeren in de maanden maart, april en mei actie voor de jaguar. Het belangrijkste leefgebied van de jaguar, het Amazone-gebied in Zuid-Amerika, wordt bedreigd door houtkap en omvorming van bos in weiland. Met de WNF-Rangeractie 'SOS Jaguar' biedt de WNF-Rangerclub kinderen de mogelijkheid om mee te helpen om belangrijke delen van het regenwoud te beschermen om zo het leefgebied van de jaguar en vele andere grote en kleine dieren veilig te stellen.

De jaguar is de grootste katachtige van Amerika. Er leven nog zo'n 50.000 jaguars in het wild. Hij leeft vooral in Midden- en Zuid-Amerika. Het Amazone-gebied is het grootste leefgebied voor de jaguar. In dit regenwoud vind je ook duizenden andere planten en dieren, zoals de reuzenotter, de brulaap, de capibara, allerlei kikkers en vlinders. Er leven zelfs dieren die de biologen nog niet kennen.

Het Amazone-gebied wordt echter bedreigd. Bomen worden gekapt om het hout te kunnen verkopen. Maar bomen worden ook gekapt om weilanden te maken voor veeteelt en akkers om landbouw te bedrijven. Daardoor wordt de jungle van de jaguar en al die andere dieren en planten kleiner en raakt het steeds meer versnipperd.

Gelukkig staan er nog grote stukken jungle overeind. Het Wereld Natuur Fonds heeft plannen om belangrijke delen van het regenwoud te beschermen, zoals in het gebied Terra do Meio, in het oosten van het Amazone-gebied. Daarnaast wil het Wereld Natuur Fonds de lokale bevolking helpen om een bestaan op te bouwen zonder dat de natuur daar schade van ondervindt. En het Wereld Natuur Fonds wil stimuleren dat bomen alleen nog op een duurzame manier gekapt wordt.

De WNF-Rangeractie start op 4 maart met een jaguar-schminkrecordpoging en loopt tot eind mei 2007. Met een handig actiepakket dat het Wereld Natuur Fonds meestuurt met het clubblad TamTam, kunnen WNF-Rangers aan familie, vrienden en kennissen om een donatie vragen. Kinderen die geen lid zijn van de WNF-Rangerclub kunnen ook meedoen met de actie. Zij kunnen het actiepakket aanvragen via www.wnf.nl/rangerclub of telefonisch (0900-1962, euro 0,20/min).

Geen opmerkingen: