dinsdag 27 februari 2007

Het maken van webbased lesmateriaal

Strak plan van Jobs, nu nog het ministerie van onderwijs meekrijgen. Daar zou extra geld gestopt moeten worden in het vrijmaken van docenten om bv zelf webbased lesmateriaal te maken. Ze kunnen dat dan met een groep vakgenoten doen. Binnen hun jaartaak kan dan tijd worden vrijgemaakt om daar structureel aan te werken en dat dan ipv lessen of surveilleren.
Deels zou dat nu al kunnen natuurlijk, je hebt tenslotte ook in de huidige jaartaak daar ruimte voor.

Wiki's zijn wel leuke applicaties met een grote mate van vrijheid, maar hebben geen mogelijkheid om bv toetsen af te nemen. Je zult dan altijd aanvullende programma's moeten gebruiken om een compleet lespakket te maken. Er zijn natuurlijk ook in de open source wel geschikte programma's om dat voor elkaar te krijgen. Je moet dat echter wel organiseren.

Wellicht dat dit initiatief van Dalton Voorburg, Kennisnet en de Digitale School daar een bijdrage aan kan leveren:

http://www.digischool.nl/projecten/contentontwikkeling/

Het behelst een format voor groepen docenten die samen webbased materiaal willen maken. Het geeft inzicht hoe je dat kunt doen. Aspecten als copyright, auteursrechten, publicatie wijze, exploitatieplan, overeenkomsten,software en inmiddels opgedane ervaringen komen aan de orde. in een eerdere fase hebben docenten aardrijkskunde al op deze manier webbased materiaal gemaakt:
www.mapz.nl en www.digischool.nl/ak/community/geodigi/

Het project bevindt zich in de eindfase en de initiatiefnemers staan zeker open voor aanbevelingen en opmerkingen.

Willem Korevaar
Community Manager aardrijkskunde
Digischool/ Kennisnet
www.digischool.nl/ak/community
www.digischool.nl/ak/2efase

Geen opmerkingen: