dinsdag 6 februari 2007

Regionale workshops Digitaal lesgeven met Matrix en Vita

In maart kunnen docenten op negen plaatsen in het land de digitale hulpmiddelen uitproberen bij de methodes Matrix (wiskunde) en Vita (Mens & Natuur) van uitgeverij Malmberg. De ePacks – online digitaal leermateriaal bij de methodes – bieden veel mogelijkheden en voordelen, voor zowel leerlingen als docenten.

Matrix is de nieuwe wiskundemethode van Malmberg. Vita is een geïntegreerde methode voor het leergebied Mens & Natuur. Vita is verkrijgbaar voor de onderbouw. Matrix is bedoeld voor het vmbo en de onderbouw. Voor Matrix komt er in de toekomst een complete leerlijn, tot en met de Tweede Fase.

Digitaal lesgeven
Scholen kunnen er natuurlijk voor kiezen om leerlingen te laten werken met de boeken. Digitaal lesgeven vormt hier echter een verrijking op. Tijdens negen regionale workshops kunnen docenten aan den lijve het gemak ervaren van digitaal lesgeven, via een volledig webgebaseerde applicatie.

Plaatsen en data
Malmberg gaat de regio in en organiseert in Eindhoven (6 mrt), Breda (7 mrt), Rotterdam (8 mrt), Utrecht (12 mrt), Den Haag (14 mrt), Amsterdam (15 mrt), Zwolle (19 mrt), Arnhem (20 mrt) en Groningen (22 mrt) praktische workshops waar de zogeheten ePacks bij de methodes geprobeerd kunnen worden. Er is altijd een locatie in de buurt!

ePack voor leerlingen
ePack is een online applicatie, met digitaal leermateriaal. Het bevat dezelfde leerstof als de boeken, maar met een didactische aanpak die écht anders is. Leerlingen kunnen – op school en ook thuis! – de leerstof geheel zelfstandig doorlopen, of desgewenst herhalen. Daarnaast biedt ePack onder meer oefentoetsen en Studiehulp. Studiehulp is een unieke internetbibliotheek, die wordt ondersteund door veel audio- en videomateriaal. De voordelen van ePack: efficiënt leren met een snel resultaat. En dat motiveert.

ePack voor docenten
Ook voor docenten biedt ePack veel mogelijkheden, zoals: toegang tot de leerlinglicentie, toetsen en een handleiding (beide in pdf en Word). Daarnaast kunnen docenten gebruikmaken van Presentator. Dit betreft een tijdbesparend en inspirerend instructiehulpmiddel, dat te gebruiken is in combinatie met een beamer en een digitaal schoolbord. Als ePack in een elektronische leeromgeving wordt gebruikt, zijn de mogelijkheden nóg groter. Dan kunnen docenten exact de studieresultaten op individueel en klassenniveau monitoren en online lessen en toetsen arrangeren. Dit levert een enorme tijdwinst op. Verder zijn vanaf augustus kant-en-klare online toetsen beschikbaar met een automatische nakijkmodule.

Workshop
Na een korte inleiding, gaan docenten snel zelf aan de slag. Door plaats te nemen achter de computer, ervaren zij de mogelijkheden en ‘look & feel’ van ePack-Matrix of ePack-Vita. Natuurlijk onder deskundige begeleiding. Afwisselend nemen de deelnemers de rol aan van leerling en docent. Zo kunnen zij optimaal het digitaal lesgeven ervaren.

Aanmelden
Aanmelden voor een van de regionale workshops is mogelijk via www.workshopdigitaallesgeven.nl. Iedere deelnemer ontvangt tijdens de workshopmiddag het boek Generatie Einstein van Jeroen Boschma en Inez Groen cadeau. De dag begint om 15.00 uur en wordt om 17.00 uur afgesloten met een borrel. Deelname is gratis.

Voor meer informatie over de regionale workshops Digitaal lesgeven met Matrix en Vita kunt u contact opnemen met Malmberg Marketing VO, Liesbeth Boon T (073) 628 87 69, E liesbeth.boon@malmberg.nl of Karen Christoffels T (073) 628 87 46, E karen.christoffels@malmberg.nl.

1 opmerking:

hapole zei

heeft iemand een visie op dit soort van ontwikkelingen?
is zelfstandig kunnen werken (van leerlingen) voor u een argument als docent?
en hoe staat het met de vakkenintegratie? is die nog wel mogelijk?
biedt het docenten houvast opdat er een behoorlijke zekerheid is dat leerlingen de eindtermen / de examennorm behalen?

stellen docenten zich dit soort vragen?
en stellen leerlingen ook dit soort van vragen?
hebben zij een stem in methode gebruik?