zaterdag 24 maart 2007

Project VISIOVOS

Het project VISIOVOS is een gezamenlijk project van VISIO in Haren (Gr) en CBS De Vossenburcht in Winschoten. Ziende en slechtziende leerlingen van de twee scholen zijn op een prettige manier met elkaar aan het werk. Ze ontmoeten elkaar daarbij een aantal keren (al) in het echt, maar wekelijks doen ze dat vooral via internet. Nieuwe mogelijke met ict worden hierbij ingezet en uitgebreid besproken.

Het projectidee stoelt op de volgende basisvragen:
Visio heeft leerlingen die slechtziend of blind zijn.

Mogelijke vragen: hoe gaan we daarbij om met omgevingsonderwijs, met mogelijke beperkingen die teksten geven en welke mogelijkheden biedt ict daarbij? Wij willen daarbij nieuwe stappen zetten.
De Vossenburcht heeft leerlingen die ziend zijn.

Mogelijke vragen: waar lopen we tegen aan als vanaf 2012, als scholen een zogenaamde zorgplicht hebben, slechtziende kinderen op onze school gaan meedraaien? Wij willen ons daarop voorbereiden.
De Vossenburcht heeft ook regelmatig begeleiding van VISIO gehad.

Mogelijke vragen: we zijn geïnteresseerd in verdere uitbouw van onze expertise en willen daarom graag meekijken met de experts van VISIO. Wij willen naar elkaar luisteren en ervaringen uitwisselen.

Door middel van dit project willen we onze leerlingen uit Haren en Winschoten laten samenwerken op vooraf bepaalde terreinen en momenten. Deze website dient daarvoor als basis. Enerzijds als gezamenlijke werkplek voor leerlingen, als ook voor de buitenwacht om mee te volgen wat er zoal gebeurt. 90% van de activiteiten vindt plaats van achter een wachtwoord. Zoveel mogelijk zullen we in dit algemeen toegankelijk deel echter, geïnteresseerden op de hoogte houden.

Onderdelen waarmee gewerkt gaan worden zijn: Podcasten (hoorspelen), spraakgaming en samen koken. Om elkaar goed te leren kennen zijn de leerlingen bij elkaar op bezoek geweest en gebruiken ze het VOIP (voice over IP)-prgramma Skype om wekelijks met elkaar via internet te praten. De kinderen zijn in groepjes, in het afgeschermde gedeelte van de website, met elkaar aan het werk.

De website wordt voor zover mogelijk DREMPELVRIJ gemaakt, waardoor het voor de leerlingen van VISIO mogelijk wordt de afbeeldingen, foto’s ed. in gesproken teksten te kunnen beluisteren.

Kortom: De leerlingen leren via deze website met elkaar online samenwerken en wij leren van hen.

Geen opmerkingen: