zondag 4 maart 2007

Review: Swift Publisher

Swift Publisher is een programma van Belightsoft.com. Hoewel het niet gratis is, zijn er wel educatieve licenties te krijgen. Ik schreef eerder hierover op deze website.

Installatie
Het programma installeert eenvoudig en wijkt niet af van een standaard (Mac OS X) installatie. Dubbelklik om het .dmg bestand en de installer begint. Kies het volume (de harddisk in je Mac) en het installatieproces vervolgt zich.

Gebruik
Het programma start met een 'wizard' en vraagt naar de soort van publicatie die je wilt gaan maken. Je kunt kiezen uit een aantal templates die met de downloadeditie wordt meegeinstalleerd, of voor een blanco template. Na selectie kun je je publicatie aanpassen. Wat direct opvalt is dat je onderin je scherm twee tabbladen ziet: Foreground en Background. Afbeeldingen zijn heel eenvoudig te slepen vanaf de linkerkant. Deze worden eveneens meegeleverd. De downloadeditie heeft echter een aantal afbeeldingen minder dan de 'boxed-edition'.

Eenvoud
Dat is nog altijd de kracht van de 'Mac-filosofie'; het programma is makkelijk in het gebruik en eenvoudig. Dubbelklik op een tekst en je kunt deze aanpassen. Een tekst selecteren en rechtermuisklik doen (Ctrl+Klik) en spellingscontrole is eveneens mogelijk. Helaas is het programma alleen in het Engels te verkrijgen.

Schaduw en kleuren
Heb je een afbeelding in je document geplaatst, dan is deze te bewerken: je kunt een gedeelte uitsnijden, maar ook schaduw aan je object toevoegen. Kleur en intensie is eveneens eenvoudig.
Je ziet bijvoorbeeld hier links het venster 'Fill & Shadow' waar je dit in kunt stellen. Speel ook eens met de Opacityknop. Je ziet direct in je publicatie wat dit met het onderwerp doet.

Lettertypes
Deze zijn natuurlijk qua grootte en font aan te passen. Kies hiervoor wel het Fontwindow; daarna kun je kleuren, schaduw en grootte aanpassen.

Conclusie
Het programma kan beslist gebruikt worden binnen het onderwijs. Het is eenvoudig in gebruik en daardoor geschikt voor nieuwsbrieven, folders, maar ook posters. Zeker een aanrader!

Samenvatting
  • Naam: Swift Publisher
  • Versie: 1.3.1
  • Taal: Engels
  • OS: Mac OS X
  • Producent: Belight Software
  • Website: www.belightsoft.com

2 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Hoi Harry,

Off-topic en ook niet zo belangrijk maar, zou je op dit blog ook nog een home-button bovenaan de pagina kunnen zetten. De banner met logo zelf bijvoorbeeld?
Ik vond de link 'terug naar de startpagina' helemaal onderaan de post maar dat was wel even zoeken.

Nogmaals: onbelangrijk...maar het valt te proberen he :-)

Groetjes

Edwin

Harry zei

Edwin, je kon al op de titel klikken, maar heb het woordje Welkom! vervangen door Startpagina. Ik kan niet zo snel in de template vinden hoe je dit kunt koppelen aan de banner; deze staat in het css natuurlijk aangegeven als banner, met in de htmlcode een verwijzing naar Div.