maandag 16 april 2007

Apple introduceert Final Cut Server

Bunnik, 15 april 2007 – Apple introduceert vandaag Final Cut Server, een nieuw serverprogramma dat naadloos samenwerkt met Final Cut Studio 2. Hiermee kunnen professionals in de postproductie- en televisiewereld hun media beheren en de workflows automatiseren. Final Cut Server is een schaalbare serverapplicatie die geschikt is voor werkgroepen van elke omvang. Het programma bevat een multiplatformclient waarmee je materiaal kunt opzoeken, bekijken en goedkeuren vanaf een werkstation in de studio of via het internet. Final Cut Server maakt automatisch een catalogus van grote hoeveelheden mediabestanden en bevat een intuïtieve gebruikersinterface waarmee je op meerdere volumes tegelijk kunt zoeken. Final Cut Server is bedoeld om alle traffic, dus alle media en projecten die van producer naar editor naar vormgever gaan, tijdens het gehele productieproces te beheren.

"De mogelijkheden die Final Cut Server biedt op het gebied van mediabeheer maken het beheer van de duizenden assets waaruit een gemiddelde edit bestaat, een stuk eenvoudiger", aldus Rob Schoeben, vice-president Applications Product Marketing van Apple. "En met de geavanceerde automatiseringstools in Final Cut Server bewegen projecten zich op een soepele manier door alle productiestadia, met een grotere productiviteit tot gevolg."

"Apple heeft het opnieuw voor elkaar weten te krijgen! Deze keer hebben ze het beheer van mediabestanden vereenvoudigd en betaalbaar gemaakt, en – wat helemaal belangrijk is – het werkt allemaal meteen nadat je het hebt geïnstalleerd", aldus Jeffrey Birch, vice-president Engineering van CBS Television Stations.

Final Cut Server maakt automatisch een catalogus aan van alle materiaal, waarbij in één moeite door miniaturen en clipproxy's met een lage resolutie worden gegenereerd. De uitgebreide zoekfunctie maakt het mogelijk om te zoeken op een eenvoudig trefwoord maar ook op complexe combinaties van IPTC-, XMP- en XML-metagegevens. In Final Cut Server is het bovendien mogelijk om zeer specifieke toegangsbevoegdheden in te stellen, waarmee de gebruikersbevoegdheden op bestands- of projectbasis kunnen worden gedefinieerd.

Final Cut Server bevat aanpasbare sjablonen waarmee je de workflow van uitzend-, postproductie- en opleidingsomgevingen kunt beheren. De geavanceerde controlesystemen kunnen worden ingesteld om de voortgang van mediamateriaal te volgen, editors te waarschuwen als een project een andere productiefase ingaat, of automatisch een e-mail te sturen naar de producer als een project klaar is om te worden bekeken. Bovendien wordt het programma geleverd met beoordelings- en goedkeuringstools waarmee je via een client op elke willekeurige locatie materiaal kunt bekijken, van commentaar kunt voorzien en kunt goedkeuren.

Final Cut Server bevat een tijdbesparende tool voor de selectie en bewerking van shots die gebruik van Final Cut Pro 6-projecten via drag-and-drop ondersteunt. En doordat het programma zowel offline als online werken ondersteunt, is het mogelijk om op locatie met HD-proxy's op een MacBook Pro te werken. Final Cut Server is voor het afleveren van projecten nauw geïntegreerd met Compressor 3, zodat je gebruik kunt maken van de conversieopties voor televisie-uitzendingen, het internet, iPod, Apple TV, dvd's en mobiele telefoons.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Server zal vanaf de zomer verkrijgbaar zijn via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers. Voor de versie met een serverlicentie en 10 clientlicenties geldt een adviesprijs van 999 Euro en voor de versie met een serverlicentie en een onbeperkt aantal clientlicenties is de adviesprijs 1.999 Euro. Ga naar www.apple.com/nl/finalcutserver voor een volledig overzicht van de systeemvereisten en voor meer informatie over Final Cut Server.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en -videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast zal Apple dit jaar de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.

Geen opmerkingen: