dinsdag 17 april 2007

Apple onthult Final Cut Studio 2

Apple kondigt Final Cut Studio 2 aan, een belangrijke upgrade van het meest gebruikte videoproductiepakket in de branche, dat nieuwe editingtools bevat.

Final Cut Studio 2 bestaat onder andere uit Final Cut Pro 6, waarin je nu voor het eerst kunt werken met de ProRes 422-structuur van Apple. Deze structuur levert ongecomprimeerde HD-kwaliteit met een SD-bestandsgrootte.

Bovendien kun je in Final Cut Pro 6 meerdere videostructuren en beeldsnelheden in één tijdbalk zetten. Ook inbegrepen is Motion 3, dat een intuïtieve 3D-omgeving, paint tools en nieuwe behaviors bevat; Soundtrack Pro 2, dat diverse innovatieve tools voor de bewerking van meerdere sporen, surroundmixing en de afstemming van geluid op beeld bevat; Compressor 3, waarmee je met één klik een hele serie bestandsstructuren in een batch van de juiste codering voorziet; en DVD Studio Pro 4.2 voor de authoring van SD- en HD-dvd's. Nieuw in Final Cut Studio 2 is Color, een programma voor professionele kleurcorrectie en –afwerking, dat consistente kleuren garandeert en bovendien de mogelijkheid biedt om een eigen stijl te ontwikkelen.

"Final Cut Studio 2 is speciaal ontworpen om het snel groeiende aantal Final Cut-editors – dat zijn er wereldwijd inmiddels al meer dan 800.000 – in staat te stellen animaties toe te passen, geluid te mixen, kleuren te corrigeren en hun eindproduct af te leveren op een manier die volledig aansluit op het gangbare editingproces", aldus Rob Schoeben, vice-president Applications Product Marketing van Apple. "Final Cut Studio 2 is het krachtigste en meest veelzijdige productiepakket ter wereld."

De basis van Final Cut Studio 2 is Final Cut Pro 6, de nieuwste versie van de met een Emmy bekroonde editingsoftware van Apple, die een nieuwe tijdbalk bevat waarin je nagenoeg elke videostructuur en beeldsnelheid kunt mixen en editen zonder de codering te hoeven aanpassen. En ProRes 422, een nieuwe full-raster, 10-bits 4:2:2-postproductiestructuur die een indrukwekkende HD-kwaliteit met een SD-bestandsgrootte oplevert, is ideaal om op een efficiënte manier via een SAN of op een MacBook Pro op locatie te kunnen werken. Bedrijven zoals Panasonic, Sony en RED gaan ProRes 422 opnemen in hun nieuwste generatie innovatieve camera's. Final Cut Pro 6 bevat tevens SmoothCam, een technologie waarmee je via een paar gebruiksvriendelijke tools ongewenste camerabewegingen verwijdert. En doordat Final Cut Pro nauw is geïntegreerd met Motion, kun je Motion-sjablonen met videobewerkingsgebieden en bewerkbare tekstvelden rechtstreeks in Final Cut Pro bewerken.

Nieuw in Final Cut Studio is Color, waarmee je als Final Cut Pro-gebruiker een logische, op taken gebaseerde workflow voor kleurcorrectie en –afwerking in handen hebt. De belangrijkste onderdelen van Color zijn geavanceerde kleurcorrectietools, zoals opties voor het instellen van gamma, lift en gain, en aanpasbare R-, G-, B- en lumacurves. Daarnaast beschik je over de mogelijkheid om bepaalde delen van een afbeelding te isoleren met soft-edged mattes en aanpasbare vignetten, die eenvoudig kunnen worden getrackt. Dankzij de professionele scopes kun je heel nauwkeurig de waarden voor de chrominantie en luminantie bekijken in de vorm van een golfvorm, histogram of een nieuwe 3D-scope. Color bevat bovendien meer dan 20 stijlvormen die je kunt aanpassen om een unieke sfeer te creëren voor een project. En tot slot sluit Color naadloos aan op Final Cut Pro 6, zodat je een project rechtstreeks vanuit Final Cut Pro naar Color kunt sturen om de kleuren te corrigeren en af te werken, en het geheel te renderen met 32-bits float 4:4:4-beeldverwerking.

Motion 3, de nieuwste versie van de baanbrekende animatiesoftware van Apple, bevat alle bekende Motion-tools maar dan in een 3D-omgeving. Nieuwe camerabehaviors zorgen voor diepte en realisme, en zijn toe te passen door eenvoudigweg te slepen. Doordat de verftools zijn gebaseerd op vectoren, kun je eenvoudig penselen maken met kleuren, deeltjes, videobeelden of foto's. En met de eenvoudige maar zeer precieze bewegingsmatch-tool kun je elke afbeelding en elk effect automatisch aan het pad van een ander object koppelen. Met de nieuwe retimingbehaviors kun je retimingeffecten op de tijdbalk zetten zonder gebruik te hoeven maken van keyframes, en met de nieuwe audiobehaviors maak je in een handomdraai animaties die reageren op het volume en de frequentie van een soundtrack. Motion 3 bevat meer dan 1500 nieuwe ontwerpelementen, inclusief professionele beelden, lijntekeningen met animatie en vectorillustraties.

Soundtrack Pro 2, een compleet nieuwe versie van het audiobewerkingsprogramma in Final Cut Studio, bevat nieuwe tools voor de bewerking en opname van meerdere sporen en een gestroomlijnde interface die alle aspecten van het postproductieproces vereenvoudigt. Soundtrack Pro 2 bevat voor het eerst een spottingdisplay waarmee je heel precies geluidseffecten en dialogen onder het beeld kunt monteren. Met de geavanceerde tools voor het beheer van verschillende opnametakes kun je snel de beste opnamen met elkaar combineren om tot een vloeiend geheel te komen. En met de mixtools voor stereo- en surroundgeluid kun je 5.1- en stereomixes maken in één project, zodat je tijd bespaart en kostbare fouten voorkomt. Bovendien kun je putten uit een royaltyvrije collectie van meer dan 5.000 professioneel gemaakte Foley- en geluidseffecten, waaronder meer dan 1.000 surroundsoundeffecten en indringende muziektracks met meerdere kanalen. En met de nieuwe Conform-tool kun je wijzigingen in beeld en geluid traceren en met elkaar synchroniseren.

Compressor 3, de nieuwste versie van de coderingstool van Apple, bevat nu een nieuwe, gestroomlijnde interface en vereenvoudigde workflows waarmee je makkelijker en efficiënter dan ooit in meerdere structuren kun coderen en leveren. Doordat het mogelijk is bestanden batchgewijs te bewerken en taken aan elkaar te koppelen, is één klik voldoende om materiaal van perfecte kwaliteit in een van de vele uitvoerstructuren te genereren. Compressor 3 ondersteunde al standaardcodecs als MPEG-2 en H.264 en bevat nu ook nieuwe, vooraf gedefinieerde standaardinstellingen voor het genereren van materiaal voor televisie-uitzendingen, het internet, iPod, Apple TV, dvd's en mobiele telefoons. Dynamische filters die je in de pre-processingfase toepast, zijn nu ook geschikt voor tijdcodeoverlays, fade-ins en fade-outs van zowel beeld als geluid en geanimeerde watermerken, en zijn allemaal rechtstreeks vanuit een Motion-project toe te passen.

Apple introduceert ook Final Cut Server, een nieuw serverprogramma dat naadloos samenwerkt met Final Cut Studio 2. Hiermee kunnen professionals in de postproductie- en televisiewereld hun media beheren en de workflows automatiseren.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Studio 2 is vanaf mei verkrijgbaar bij de online Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 1.299 Euro. Voor geregistreerde gebruikers van de huidige versie van Final Cut Studio is een upgrade verkrijgbaar voor 499 Euro; voor geregistreerde gebruikers van een willekeurige oudere versie van Final Cut Pro is een upgrade verkrijgbaar voor 699 Euro. Ga naar www.apple.com/nl/finalcutstudio voor een volledig overzicht van de systeemvereisten en voor meer informatie over Final Cut Studio 2.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en -videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast zal Apple dit jaar de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.

Geen opmerkingen: