dinsdag 15 mei 2007

Eerlijke Handel

Bijna iedereen kent tegenwoordig het begrip ‘wereldmarkt’ wel. Niet alleen komen levensmiddelen (per vliegtuig) van heinde en verre. Ook de schoenen en de kleren die we aan hebben zijn de halve wereld over gegaan. Net als het speelgoed, onze computers en allerlei huishoudelijke apparaten. De wereldeconomie draait om handel. Maar niet iedereen verdient evenveel aan die handel. Voor een kilo bananen betaal je in de winkel zo’n 2 euro, de bananenteler in een ver ontwikkelingsland krijgt maar 14 cent.

Het achtste millenniumdoel stelt dat we wereldwijd gaan samenwerken op het gebied van ontwikkeling. Ook de manier waarop we handel bedrijven valt onder die afspraken: We maken eerlijke handel tussen landen mogelijk. In 2015 moet alle handel tussen landen eerlijke handel zijn.

Gaan de landen de doelstelling(en) op tijd halen?

Met behulp van 'Per Jaar Beter' controleren leerlingen of dat zo is, of we op de goede weg zijn, of we de gestelde millenniumdoelen ook gaan halen.

Leerlingen doen dat aan de hand van de volgende deelvragen:

  • Wat is het doel?
  • Wat was de situatie in 1990?
  • En de situatie nu?
  • Gaan we het doel in 2015 halen?

We volgen de ontwikkelingen in vier landen: Bolivia, India, Marokko en Oeganda. De vier landen zijn niet gekozen omdat ze vergelijkbaar zijn, integendeel. Ze zijn heel verschillend, liggen in drie verschillende continenten en kennen vier heel verschillende culturen. Samen geven ze wel een goed beeld van de problemen rond de Millenniumdoelen.

Kijk voor meer informatie op http://www.cmo.nl/pjb/pdf/pjb-handel.pdf

Intussen zijn in de PJBreeks al eerder verschenen:
Editie 1: Onderwijs
Editie 2: Armoede
Editie 3: Water
Editie 4: Kindersterfte

Geen opmerkingen: