maandag 11 juni 2007

Apple onthult vrijwel definitieve versie van Mac OS X Leopard

Bunnik, 11 juni 2007 – Apple onthult vandaag een vrijwel definitieve versie van Mac OS X Leopard, de zesde release van 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem. Leopard, dat naar verwachting in oktober leverbaar is, biedt meer dan 300 nieuwe features, waaronder een nieuw bureaublad en Dock met Stacks, een intuïtieve manier om bestanden te ordenen; een bijgewerkte Finder met Cover Flow en een nieuwe manier om eenvoudig door bestanden te bladeren en deze uit te wisselen op verschillende Macs; Quick Look, een nieuwe manier om snel een voorbeeld van de meeste bestanden te bekijken zonder een programma te hoeven openen; Time Machine, een nieuwe manier om eenvoudig en automatisch back-ups te maken en kwijtgeraakte bestanden of zelfs een volledige Mac te herstellen; Spaces, een krachtige nieuwe functie om programma's te kunnen groeperen en daar direct tussen te kunnen schakelen; en een verbeterde versie van iChat en Mail, waardoor gebruikers nog creatiever kunnen communiceren.

"Leopard is de beste versie van Mac OS X tot nu toe, zelfs nog beter dan Tiger, en zal de leidende positie van Mac OS X als 's werelds meest geavanceerde en innovatieve besturingssysteem nog verder versterken", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "We denken dat de huidige en toekomstige gebruikers erg blij zullen zijn met Leopard en dat de Mac daardoor nóg populairder wordt."

Leopard bevat een volledig nieuwe Dock-functie met Stacks, waarmee gebruikers de bestanden op hun bureaublad, die daar door downloads vanuit de browser en het e-mailprogramma terecht zijn gekomen, beter kunnen beheren. Met één muisklik kan de gebruiker de inhoud van een stapel (stack)eenvoudig uitvouwen om elk onderdeel te bekijken. De Finder van Leopard is helemaal opnieuw ontworpen, met Cover Flow als een innovatieve manier om snel bestanden en programma's op te sporen en te bekijken. Met de nieuwe navigatiebalk van Finder kunnen bestanden op een Mac makkelijker worden geordend en zijn gedeelde Macs en pc's in een thuisnetwerk eenvoudiger toegankelijk. .Mac-abonnees kunnen nu ook de nieuwe Back to my Mac-functie gebruiken om bestanden op hun Mac op afstand via het internet te bekijken en te openen. Ook nieuw in Leopard is Quick Look, een innovatieve manier om van vrijwel elk bestand direct een voorbeeld te kunnen bekijken en zelfs mediabestanden te kunnen afspelen zonder eerst een programma te hoeven starten.

Time Machine beschermt op een revolutionaire manier de digitale levensstijl van gebruikers door ze de mogelijkheid te geven om terug te gaan in de tijd en naar verwijderde bestanden, programma's, foto's en ander digitaal materiaal te zoeken. Time Machine is te configureren met slechts één muisklik en houdt automatisch een actuele versie bij van alle data op de Mac. Wanneer een bestand gewist wordt of beschadigd raakt, kan de gebruiker met behulp van Spotlight in Mac OS X teruggaan in de tijd en het bestand razendsnel terugvinden en herstellen. Time Machine kan bovendien automatisch een back-up van een Mac maken op een via FireWire of USB aangesloten externe harde schijf, op een server, of draadloos op een AirPort Extreme-basisstation met een aangesloten harde schijf.

Leopard bevat ook drie nieuwe technologieën die optimaal profiteren van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van processorhardware: volledige "native" 64-bits-ondersteuning om programma's te laten werken die volledig gebruikmaken van 64-bits-verwerking, terwijl bestaande 32-bits-Mac OS X-programma's daarnaast ook gewoon kunnen worden gebruikt; eenvoudige multicore-optimalisatie en -planning om van de nieuwste Intel-hardware te profiteren; en Core Animation, waarmee ontwikkelaars in hun eigen programma's eenvoudig animaties kunnen aanbrengen die net zo mooi zijn als Spaces en Time Machine van Leopard.

Andere nieuwe functies in Leopard zijn:
• Leopard Mail, met nog meer nieuwe mogelijkheden dan tevoren om e-mails aan te passen en een persoonlijk tintje te geven, met meer dan 30 prachtige briefpapierontwerpen en lay-outs die er geweldig uitzien op een Mac of een Windows-pc; een notitiefunctie, waarmee notities net zo gemakkelijk kunnen worden geordend als het samenstellen of lezen van e-mails; een taakoverzichtfunctie voor het maken van lijstjes die direct in Mail kunnen worden bekeken en automatisch worden gesynchroniseerd met iCal; en detectiefuncties die automatisch telefoonnummers, adressen en gebeurtenissen herkennen, zodat die gemakkelijk aan het Adresboek of iCal kunnen worden toegevoegd;
• Leopard iChat met iChat Theater, waarmee gebruikers foto's, presentaties, video's en bestanden kunnen laten zien in videochats; Photo Booth-effecten, waarmee gebruikers hun iChat-video in realtime kunnen vervormen en van kleureffecten kunnen voorzien; en videoachtergronden, waarmee gebruikers een foto of video kunnen kiezen om zichzelf tegen te projecteren;
• Leopard iCal, met krachtige voorzieningen voor groepsagenda's, gebaseerd op de open CalDAV-standaard, waarmee gebruikers eenvoudig een afspraak met andere mensen kunnen plannen;
• Spaces, waarmee gebruikers hun bureaublad eenvoudig kunnen opruimen, zodat alleen die programma's of bestanden zichtbaar zijn die voor een bepaald project nodig zijn, en de mogelijkheid om tussen de verschillende Spaces te schakelen met slechts één muisklik of toetsaanslag;
• Web Clip, waarmee een of meer onderdelen van een webpagina naar Dashboard kunnen worden overgezet als livewidget;
• Boot Camp, waarmee Windows "native" kan worden gebruikt op Intel-Macs*; en
• nieuwe ontwikkeltools, waaronder Xcode 3 met een nieuwe editor; een geheel nieuwe versie van Interface Builder voor eenvoudiger integratie van geavanceerde animatie-effecten in een programma; eenvoudiger debugging en ondersteuning voor Objective-C 2.0; DashCode, een betere manier om nieuwe Dashboard-widgets te maken zonder code te hoeven schrijven; en Xray, een nieuw programma voor het optimaliseren van de snelheid van programma's.


Prijzen en verkrijgbaarheid:
Mac OS X versie 10.5 Leopard is naar verwachting vanaf oktober verkrijgbaar via de online Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 129 Euro. Het Mac OS X Leopard Family Pack is een pakket met licenties voor vijf gebruikers op dezelfde locatie, dat verkrijgbaar zal zijn voor de adviesprijs van 199 Euro. Tevens zijn er speciale volumelicenties en onderhoudsovereenkomsten beschikbaar.

* Exemplaar van Windows XP of Vista vereist.