donderdag 14 juni 2007

Openbaar basisonderwijs Apeldoorn over op digitale schoolborden

Leerplein055, de stichting voor het openbaar basisonderwijs in Apeldoorn, investeert volop in de digitalisering van het onderwijs. Leerplein055 gaat integraal over op digitale schoolborden. Niet alleen in de bovenbouw maar vanaf groep 3 worden alle klassen uitgerust met een digitaal schoolbord. Basisschool Het Woudhuis in de gelijknamige wijk, heeft de eer om als eerste school in dit omvangrijke project de digitale schoolborden in gebruik te nemen. Het Woudhuis is volop bezig met digitale projecten en heeft als motto ‘Digitaal op weg naar de toekomst’.

Met het totale project zijn een kleine 200 digitale schoolborden gemoeid. Leerplein055 heeft de opdracht geplaatst bij DO IT Automatisering uit Didam. Met de order is een investering van 1.2 miljoen Euro gemoeid. Eind 2008 verwacht Leerplein055 alle scholen voorzien te hebben van de nieuwe digitale schoolborden.

Leerplein055 plaatste in maart 2006 de eerste digitale schoolborden bij de oplevering van een nieuw schoolgebouw. Inmiddels zijn bij een vijftal scholen digitale borden in gebruik. De ervaringen van leerkrachten en leerlingen zijn zodanig dat is gekozen om versneld bij alle dertig basisscholen de digitale schoolborden te plaatsen.

Het digitale schoolbord is het meest innovatieve product op het gebied van educatieve leermiddelen. Leerplein055 heeft gekozen voor een systeem waarbij ook nog een whiteboard beschikbaar is voor de leerkracht. Krijtborden verdwijnen voorgoed uit de klaslokalen.
De digitale schoolborden volgen op een ICT vernieuwingsslag die vorig jaar heeft plaatsgevonden. Alle openbare basisscholen van Leerplein055 zijn voorzien van nieuwe computers met platte beeldschermen. De werkomgeving op de computers is veranderd. Leerkrachten kunnen programma’s voor de kinderen vooraf klaarzetten en gebruikmaken van digitale lesbrieven.

Leerplein055 heeft ruim 4500 leerlingen op de openbare basisscholen in Apeldoorn en de omliggende dorpen. De scholen hebben dezelfde uitgangspunten maar hebben ieder een eigen onderwijsconcept en richten zich op verschillende speerpunten. Drie scholen voor speciaal basis- en voortgezet onderwijs maken tot slot ook onderdeel uit van Leerplein055.

Geen opmerkingen: