donderdag 30 augustus 2007

Onzeschooltuin.nl online

Dezer dagen gaat de nieuwe website ONZESCHOOLTUIN.NL van start. Geen revolutie in onderwijsland, wel erg leuk.

Wat is er aan de hand: veel leerkrachten en leerlingen van scholen zijn enthousiast bezig in de schooltuin, maar kunnen daarbij nog wel wat ondersteuning gebruiken. Op het Internet is zeer veel informatie aanwezig, maar het is vaak fragmentarisch en ook van een twijfelachtig niveau. Soms geschreven voor ouders, soms voor leerkrachten, soms voor leerlingen.

Een bonte verzameling, met weinig structuur en velen die het wiel steeds weer opnieuw uitvinden. En dat terwijl het hier toch zo eenvoudig zoveel handiger kan! De worteltjes en de sla hebben door ons hele land een vergelijkbaar groeipatroon, m.a.w. als iemand daar een verstandig verhaal over geschreven heeft, dan is dat voor iedere school in ons land relevant. Natuurlijk, we weten het: er is zandgrond en kleigrond, maar op hoofdlijnen zijn de principes toch volkomen gelijk. Die basisinformatie over aanleg, onderhoud en planten bijeenbrengen: dat is het doel. En dat dan op het niveau van groep 6/7; de klassen die vaak druk doende zijn in de schooltuin.

Is dat het? - Nee, het gaat verder. Want de site sluit ook aan bij de opvattingen om andere vakken te integreren in het schooltuinproject. Techniek, rekenen, informatieverwerking: het kan allemaal prima en het past allemaal heel goed bij dit onderwerp. Verlengen van de onderwerpen en extra werkbladen om de leerling ook in de schoolklas nog bij het onderwerp te houden. Een bescheiden aantal voorbeelden is vanaf volgende week zichtbaar. Nog lang niet alles is gevuld. Logisch, want daar gaat het nu eigenlijk ook wel een beetje om.

Er worden tekstbijdragen van scholen voor scholen gevraagd. Een webredacteur zorgt er vervolgens voor dat het allemaal tot een leuke eenheid wordt uitgebouwd. In het volgende voorjaar heeft iedere leerkracht dan volledig gratis een behoorlijke site met informatie voor de leerlingen (en voor zichzelf!) beschikbaar. ONZESCHOOLTUIN.nl is een initiatief van Stichting Visiria, de non-profit tak van Visiria Uitgeversmaatschappij. Kijk op de site en doe mee! Mail naar: meedoen@onzeschooltuin.nl.

Geen opmerkingen: