donderdag 13 september 2007

Plan gereed voor lancering LerarenTV

Deze week verscheen het rapport van de Commissie Leraren. Een van de aanbevelingen is om van het leraarschap een sterker beroep te maken. LerarenTV kan hier een belangrijke bijdrage aan geven. LerarenTV is een crossmediale gereedschapskist vol praktische oplossingen waar leraren elke dag iets aan hebben. Het plan is om LerarenTV op 1 januari 2008 te lanceren via het open net, het educatieve themakanaal Nederland-e, plus een internet portal met onder meer video on demand en community’s. LerarenTV is een initiatief van Teleac/NOT, de Stichting Beroepskwaliteit Leraren (SBL), Kennisnet Ict op School en het Ruud de Moor centrum van de Open Universiteit Nederland.

Aansprekend concept
LerarenTV is inmiddels uitgebreid als pilot getest. Zowel leerkrachten in het primair als leraren in het voortgezet onderwijs zijn zeer positief over het concept. De opzet wordt als relevant, aansprekend en vooral aanvullend op het eigen vak gezien. De wensen en behoeften van leraren komen, via de netwerken van de partners, terug in de onderwerpen en gekozen invalshoeken. LerarenTV biedt ook ruimte voor reacties, filmpjes en informatiedeling op de website.

Forum en platform tegelijk
LerarenTV biedt elk jaar 75 uur televisie, te zien via het open net (Nederland 1, 2 of 3) maar ook op het educatieve themakanaal Nederland-e. Op LerarenTV.nl staan videostreams, on demand video en een keur aan themadossiers met achtergrondinformatie, verdieping, verhalen uit de praktijk samengesteld door groepen leraren en experts. LerarenTV.nl is forum en platform tegelijk. Het biedt een elektronische programmagids en gereedschap waarmee de kijker zelf zijn/haar informatieset kan samenstellen. LerarenTV.nl betrekt leerkrachten en leraren intensief bij dit project als stimulans om het beroep op peil te houden en kwaliteiten verder te ontwikkelen.

De initiatiefnemers van LerarenTV zijn al enige tijd bezig met het ontwikkelen en testen van dit crossmediale concept. LerarenTV gaat de interactie tussen leraren op gang brengen als een constante bijdrage aan de verdere professionalisering van het leraarschap.

1 opmerking:

Fons van den Berg zei

Ik heb al even mogen kijken hoe het eruit gaat zien online, hoe het werkt en waar het in de pilot om is gegaan (leuk om SBL als opdrachtgever te hebben) en dat is hartstikke leuk. Goed professionaliseringsinitiatief.