dinsdag 16 oktober 2007

Leopard Mac OS X Server 26 oktober beschikbaar

Apple maakt vandaag bekend dat Mac OS X Server versie 10.5 Leopard verkrijgbaar zal zijn vanaf vrijdag 26 oktober, op hetzelfde moment als Mac OS X Leopard.

Leopard Server is opnieuw gebruiksvriendelijker dan vorige Mac OS X Server-versies, zodat het nu nog eenvoudiger wordt om te profiteren van de vele voordelen van een server. Bovendien introduceert Leopard de Podcast Producer, de ideale manier om podcasts te publiceren in iTunes of op het internet. Leopard Server bevat meer dan 250 nieuwe functies, waaronder Wiki Server, waarmee je met een paar klikken samen een website kunt maken en onderhouden, en iCal Server, de eerste commerciƫle, op de CalDAV-standaard gebaseerde agendaserver.

"Met een groot aantal innovaties, waaronder Podcast Producer, Wiki Server en iCal Server, is Leopard Server de beste versie van Mac OS X Server tot nu toe", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "Dankzij de nieuwe configuratiefuncties is de server binnen een paar minuten in de lucht. Dit en het feit dat de gebruiker geen clientlicenties hoeft te kopen, maken Leopard Server tot het ideale alternatief voor de complexe en dure servers van andere leveranciers, zowel voor grote als voor kleine bedrijven."
Leopard Server is uitgerust met nieuwe functies voor eenvoudige configuratie, beheer en bewaking van de systemen in het netwerk. Met Server Assistant kun je serverprogramma's, netwerkinstellingen zoals IP-adressen en DNS-configuraties en gebruikersaccounts in een paar klikken configureren. Server Preferences vereenvoudigt het beheer van gebruikers, groepen en belangrijke serverprogramma's en met een Dashboard-widget voor de serverstatus kun je de activiteit en het gebruik op afstand bewaken. Met Leopard Server hoef je bovendien nooit meer handmatig clients te configureren. Alle clientprogramma's, zoals bestandsuitwisseling, Mail, iChat, iCal, Adresboek en VPN, worden nu handmatig geconfigureerd op basis van op de server opgeslagen gebruikersinformatie.

Met Podcast Producer kan iedereen heel gemakkelijk materiaal opnemen, automatisch naar de server uploaden en omzetten in een podcast die is geoptimaliseerd voor bijna elk afspeelapparaat, waaronder een HD-televisie, de iPod, Apple TV of een mobiele telefoon met multimediafunctionaliteit.

Met Wiki Server kan iedereen samen met anderen webpagina's (zogeheten wiki's) maken en bewerken met slechts een paar muisklikken. Wiki Server bevat twintig door Apple ontworpen thema's. Bovendien wordt op Wiki Server een complete wijzigingsgeschiedenis opgeslagen, zodat eerdere gegevens kunnen worden teruggezet en verschillende versies kunnen worden samengevoegd of vergeleken. Wiki Server waarschuwt de gebruikers automatisch als er iets is gewijzigd, zodat iedereen altijd up-to-date is. Gebruikers kunnen bovendien tags koppelen aan trefwoorden, zodat informatie snel terug te vinden is.

Dankzij iCal Server is het nu heel eenvoudig om agenda's te delen, vergaderingen te plannen of evenementen te coƶrdineren binnen een werkgroep, school, een klein bedrijf of een grote organisatie. iCal Server is de eerste open, op standaarden gebaseerde agendaserver die compatibel is met populaire agendaprogramma's die de nieuwe CalDAV-standaard ondersteunen. Er zijn geen clientlicenties vereist, zodat bedrijven naarmate ze groeien zonder extra kosten gebruikers kunnen toevoegen.

Leopard Server is volledig compatibel met UNIX, en de belangrijkste voorzieningen, zoals Apache 2, MySQL 5, Postfix, Cyrus, Podcast Producer en QuickTime Streaming Server, zijn nu 64-bits. Hierdoor kunnen gebruikers werken met grotere gegevenssets en optimaal profiteren van de prestaties en rekenkracht van hun 64-bits-hardware. Leopard Server is volledig compatibel met 32-bits-software, waardoor gebruikers 32-bits- en 64-bits-programma's tegelijkertijd native kunnen uitvoeren.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac OS X Server versie 10.5 Leopard is vanaf 26 oktober verkrijgbaar bij de eigen verkooppunten van Apple en bij erkende Apple resellers. Voor de versie voor 10 clients geldt een adviesprijs van 459 Euro en voor de versie voor een onbeperkt aantal clients is de adviesprijs 929 Euro. Bij de krachtige Xserve-rekserver van Apple wordt zonder extra kosten een Leopard Server-licentie voor een onbeperkt aantal clients geleverd. Vanaf vandaag is het mogelijk om een exemplaar van Leopard Server te bestellen bij de Apple Store (www.apple.com/nlstore). Huidige deelnemers aan het Apple Maintenance Program ontvangen Leopard Server als onderdeel van hun serviceovereenkomst.

Tevens zijn er speciale volumelicenties en onderhoudsovereenkomsten beschikbaar. Het Mac OS Up-To-Date-upgradepakket is beschikbaar voor alle klanten die op of na 1 oktober 2007 bij Apple of bij een erkende Apple reseller een in aanmerking komend nieuw Xserve-systeem hebben gekocht. Hiervoor wordt 8,95 Euro aan verzend- en administratiekosten in rekening gebracht. Leopard Server kan worden uitgevoerd op elke Macintosh computer met een Intel-, PowerPC G5- of G4-processor (van minimaal 867 MHz), minimaal 1GB RAM en ten minste 20 GB vrije schijfruimte.

Geen opmerkingen: