donderdag 18 oktober 2007

Van Dale woordenboeken - deel 2

Mijn bericht op HET ICT-Café over de vrij toegankelijke woordenboeken heeft in bibliotheekland nogal wat teweeg gebracht. Edwin Mijnsbergen van de Zeeuwse Bibliotheek heeft er op zijn weblog een vraag over gesteld. Uit het vakgebied zijn er behoorlijk wat reacties op gekomen. Niemand had het eerder gezien, men was in sommige gevallen met stomheid geslagen. Binnen bibliotheek.nl worden er allerlei databanken aangeboden die men alleen in de openbare bibliotheek kan raadplegen en niet thuis vanuit de luie stoel.

Uiteindelijk heeft iemand van bibliotheek.nl er ook (via dezelfde weblog) lucht van gekregen. Helaas is het vrij toegankelijke karakter van de online woordenboeken nu teruggedraaid. Het was een foutje en dus toch te mooi om waar te zijn. Men moet nu weer naar de bibliotheek om in deze online Dikke Van Dale's naar het felbegeerde woord te zoeken.

Postief is wel dat er een discussie is ontstaan door dit voorval. Eventuele vervolgdiscussies zal ik met belangstelling volgen en meevoeren. Moet zulke informatie wel voorbehouden blijven aan de bibliotheken en documentatiecentra? Of is het beter om databanken als een kranten- en tijdschriftenarchief, een historisch archief, consumententests en woordenboeken ook gewoon vanuit thuis te raadplegen zijn? Wat vinden de lezers van HET ICT-Café hiervan?

2 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Ik ben het wel eens met Friso als hij zegt dat Bibliotheken goed kunnen fungeren als toegangspoort tot dergelijke bronnen en dat de belangtelling er nog best groot voor zou zijn.

Wij bieden thuisgebruik ook meer een meer aan en uit een onderzoek dat ik laatst las de belangstelling van bijvoorbeeld wetenschappers voor thuisgebruik best groot is. In de bibliotheek zelf komen ze eigenlijk alleen nog als het niet anders kan.

Zie http://tinyurl.com/32vbp9

Jeroen zei

Edith
Ik vind dat in elk geval voor het onderwijs informatiebronnen / databases van kranten en andere media gratis beschikbaar zouden moeten zijn. Over woordenboeken twijfel ik.
Jeroen C