maandag 17 december 2007

Beeld en Geluid en Erasmus MC starten video archief project


Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam zijn een samenwerking gestart op het gebied van audiovisuele archivering. Met behulp van het archiefsysteem iMMix van Beeld en Geluid wordt de audiovisuele collectie van het Erasmus MC digitaal ontsloten. Bijzonder is dat de medewerkers van het Erasmus MC zelf met iMMix aan de slag gaan. Vanuit Rotterdam worden metadata en rechtengegevens online toegevoegd door medische professionals en informatiespecialisten die in het ziekenhuis werkzaam zijn.

Beeld is in de geneeskunde heel belangrijk en daarom wordt videomateriaal volop ingezet in het onderwijs van het Erasmus MC. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het universitair medisch centrum intussen beschikt over veel videomateriaal, onder andere bestaande uit registraties van operaties, klinische handelingen en hoorcolleges. Het Erasmus MC was al enige tijd op zoek naar een goede oplossing voor het toegankelijk maken van het audiovisuele materiaal. De programma’s zijn decentraal opgeslagen, onvoldoende voorzien van metadata en dus alleen voor de eigenaar terugvindbaar, sommige registraties zijn zelfs dringend aan conservering toe. De wens om het audiovisuele materiaal toe te passen in de elektronische leeromgeving van de studie Geneeskunde heeft voor het Erasmus MC de doorslag gegeven om samenwerking aan te gaan met Beeld en Geluid.

De pilot wordt stap voor stap opgebouwd. In november en december 2007 worden medewerkers van het Erasmus MC getraind om met iMMix te werken. Dat zijn zowel medische professionals, AV-technici als informatiespecialisten van de Medische Bibliotheek. Vervolgens wordt in januari 2008 een aantal iMMix-programma’s ge├»nstalleerd bij het Erasmus MC.

Geen opmerkingen: