zondag 9 december 2007

Podcasting project "Radio zonder radio"

Juf Mandy de Bruijn is bezig met een ict-project voor de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs. Dit project laat leerkrachten en leerlingen kennismaken met het zinvol gebruiken van podcasting en het beheren en onderhouden van een klassenpagina.

Er is al wel redelijk veel belangstelling voor podcasting in Nederland, maar voor zover bekend, nog niet zoveel in het basisonderwijs. Van dit medium wordt door het primair onderwijs nog weinig gebruik gemaakt en dat is jammer want het maken en publiceren van audio- videobestanden geeft een extra dimensie aan het onderwijs.

In het project “Radio zonder Radio” worden leerlingen uitgedaagd om te leren communiceren via podcasting. De bedoeling is dat de kinderen zelfstandig aan het werk kunnen om podcasts te maken. Hierbij heeft elke leerling zijn of haar eigen taak binnen het gehele proces en speelt samenwerkend leren een grote rol. De leerlingen leren wat podcasting is en hoe je een podcast kunt maken. Dit staat allemaal beschreven in de op deze site te downloaden lesmaterialen. Zo leren de leerlingen gebruik te maken van het digibord, voice-recorders, opname programmatuur op de computer, presentatietechnieken, interviewtechnieken enzovoort. De kinderen leren tevens de klassenpagina bij te houden met tekst, foto's, links en podcastfragmenten.

Door het zelf leren vervaardigen van podcasts leren de leerlingen informatie te verwerken. Ze kunnen zelfgemaakt werk presenteren of gegeven lessen opnemen zodat deze later herhaald kunnen worden of kunnen worden gebruikt voor onderwijs op afstand. Ook kunnen door middel van podcasting de activiteiten die op school plaatsvinden gepresenteerd worden aan de buitenwereld.

Dit project wordt mede mogelijkheid gemaakt door Stichting ThinkQuest Nederland.
Hieronder een link naar Mandy's klassensite; een onderdeel van het project:
http://dehooiberg.websitemaker.nl/groep7a/
En een link naar de podcastsite waar de podcasts van het project op staan: http://dehooiberg.websitemaker.nl/groep7a/1363907
Tevens is er een projectsite, maar die is nog niet helemaal klaar...maar daar staan diverse materialen op: http://www.de-hooiberg.nl/podcastproject/
En een link naar een interview dat ik samen met de kinderen heb gegeven bij Radio Oost: http://blogger.xs4all.nl/gerson/archive/2007/11/08.aspx

1 opmerking:

Vossenburcht zei

Het afgelopen schooljaar hebben we tijdens het project VISIOVOS (ook stichtingTQ (http://www.visiovos.nl)veel gebruik gemaakt van podcasts.
We gebruiken als opnameapparaat de Edirol R-09.
Opnamen zijn te beluisteren via bovenstaande website op via
http://www.vossenburcht.nl

Veel succes verder met jullie project.
Jan Heeringa