zaterdag 12 januari 2008

De 'Big Picture' met TeleTOP elo

Het persoonlijk maken van onderwijs staat centraal in de nieuwe aanpak bij Practicon. TeleTOP elo helpt invulling te geven aan het Amerikaanse ‘Big Picture’ onderwijsconcept.

Practicon (voorheen Rozengaarde Praktijkonderwijs) is een VO-school met praktijkonderwijs als uitgangspunt. In 2007 is gestart met onderwijs volgens het Amerikaanse ‘Big Picture’ model. Adjunct-directeur Eelco Hogendijk vertelt: “Dit volledig nieuwe onderwijsconcept onderscheidt zich door een aantal samenhangende eigenschappen. Geen van deze eigenschappen is het belangrijkst. Het geheel bepaalt het succes.”

Leerlingen moeten binnen het concept de ruimte krijgen om aan hun zogenaamde ‘passieprojecten’ te werken. Zij moeten daarbij naar believen hun informatie kunnen wegzetten of oproepen. Thuiswerken behoort daarbij ook tot de mogelijkheden. TeleTOP elo, de elektronische leeromgeving van TeleTOP e-learning biedt hiervoor de benodigde ondersteuning.Eelco Hogendijk: “TeleTOP elo biedt ruimte voor het ontwikkelen van een digitaal portfolio. Anderzijds kunnen leerlingen hun Persoonlijk Leerplan er op zetten, journaals en reflectieverslagen schrijven en hun weekrooster maken. Deze invulling op maat geeft ons de structuur en mogelijkheden die we binnen het nieuwe concept nodig hebben.”

“Dit jaar wordt ons kennismakingsjaar met TeleTOP elo. De leerlingen en leerkrachten gaan er eerst mee leren werken. Maar in de toekomst gaan we het systeem ook voor informatie-uitwisseling gebruiken via filmpjes en webcams. Om dit te realiseren is al een subsidie van Tender beschikbaar gesteld.”Geen opmerkingen: