donderdag 1 mei 2008

Teleblik nu ook op hyves

Het fenomeen Teleblik is in maart 2006 van start gegaan en bevat duizenden uren televisiemateriaal, voornamelijk uit de unieke archieven van de publieke omroepen. Het gaat om historische, maar ook recente bronnen, zoals items uit het Het Klokhuis, Willem Wever, Jeugdjournaal, Schooltv, 8 uur Journaal, Tegenlicht en Andere Tijden, daarnaast kunnen ook oude Polygoon Journaals worden bekeken. Het Teleblik-bestand bestaat uit duizenden volledige uitzendingen en bovendien zijn er op maat gesneden fragmenten. Deze laatst genoemde stukken kunnen tussen de twee en vijf minuten duren en gaan meestal over een afgebakend onderwerp. Docenten van middelbare en lagere scholen kunnen met de bronnen van Teleblik hun lesmateriaal op een unieke manier verrijken. Voor leerlingen zijn, naast het bestaande, traditionele lesmateriaal, de audiovisuele bronnen erg aantrekkelijk.

Eind mei stroomt dus het 20.000ste fragment in het bestand van Teleblik binnen en deze bestaat uit de documentaire “Reporters uit de West”. In deze jeugddocumentaire is te zien hoe kinderen in de Nederlandse Antillen leven. Filmmaker Sherman de Jesus heeft daar ter plekke gefilmd, maar ook de kinderen zelf waren reporter en hebben hun leven in beeld gebracht. Zo leren we hier in Nederland meer over de cultuur en de gewoontes van kinderen van het stukje Nederland aan de andere kant van de oceaan. Deze interessante documentaire zal overigens ook bij de AVRO te zien zijn. 31 mei wordt deze mijlpaal van het 20.000ste fragment groots gevierd met een spetterend feest in Beeld en Geluid in Hilversum. Er blijven uiteraard na deze datum fragmenten verzameld worden om schoolkinderen toegang te verschaffen tot een zo breed mogelijk nationaal archief.

Als u uw school ook aan wilt melden voor het gebruik van Teleblik, u heeft immers een wachtwoord nodig voor toegang, of als u meer informatie wilt hebben, kijk dan op www.Teleblik.nl of bel naar 035-6778035.Teleblik heeft voortaan ook een eigen Hyve-pagina waar veel informatie opstaat, waaronder filmpjes gemaakt door het Teleblik Kinderreporterteam! Een team van jonge, enthousiaste reporters doet verslag van uiteenlopende evenementen en bereidt zich daarop voor door vooronderzoek te doen in Teleblik (http://www.hyves.nl/hyves/7133068/Teleblik/).

Geen opmerkingen: