zaterdag 8 november 2008

PlugFest op de I en I conferentie

Het maken van webbased leermaterialen is uitdagend werk. Lukt het om de materialen zodanig te maken dat ook andere collega's het in hun onderwijs kunnen toepassen? Soms wel, maar soms niet.

Het toepassen van andermans materialen is handig maar niet altijd mogelijk. Die andere collega heeft wellicht iets ontworpen met een bepaald project of thema in zijn/haar achterhoofd wat niet helemaal aansluit bij uw eigen plannen. Gelukkig kunt u het materiaal dan bewerken.

Maar ook technische problemen kunnen de uitwisseling van materialen bemoeilijken. Wat in de ene elo super werkt, kan in een andere elo vastlopen of omgekeerd. Alle materialen die we maken binnen de projecten digilessenVO.nl, OnderwijsVernieuwingsCooperatie en veel gemaakte materialen bij Digischool voldoen aan SCORM. Maar er blijken meerdere versies van SCORM rond te waren. Elo's gaan daar verschillend mee om.

Vorig jaar heeft Kennisnet een PlugFest georganiseerd voor uitgevers en elo-ontwikkelaars. Tijdens dit PlugFest zijn de webbased materialen van verschillende uitgevers getest in verschillende elo's. Deze resultaten zijn vooral intern door de uitgevers en elo-ontwikkelaars gebruikt om hun producten te verbeteren. Verder droeg de bijeenkomst bij aan het beter begrijpen van SCORM.

Dit jaar zal tijdens de I en I conferentie op 25 november in de Werelt in Lunteren een PlugFest plaatsvinden voor docenten die zelf webbased leermaterialen ontwikkelen.

U bent daarbij van harte welkom!

Tijdens het PlugFest wordt het door u gemaakte materiaal eerst technisch getest (voldoet het volledig aan SCORM?). Daarna kunt u het materiaal plaatsen in verschillende elo's die draaien op computers met verschillende besturingssystemen (Windows en Mac). Bekijkt u de verschillen en laat u verbazen!

Medewerkers van Kennisnet houden de bevindingen bij. Na de conferentie komt hierover een openbare publicatie. Hiermee kunnen we allemaal ons begrip van SCORM verbeteren.

Bent u nieuwsgierig naar de soms verrassende resultaten van een dergelijke proef? Neem dan uw webbased leermaterialen mee naar de I en I conferentie. Het is handig als u de materialen alvast op een usb stick meeneemt.

Het PlugFest vindt plaats van 14:00 tot 17:00 uur in het ICT-cafe tijdens de I en I conferentie. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. U dient zich wel in te schrijven voor de I en I conferentie (zie http://www.ieni.org).

Tot ziens op het PlugFest tijdens de I en I conferentie!

HP Köhler (Kennisnet)
Francine Behnen (CVO Zuid West Fryslan)

Geen opmerkingen: