zondag 22 maart 2009

Bezoek aan Canada (1)

Van 4 tot 12 april ben ik in Canada, samen met 21 docenten. We bezoeken scholen in het basis- en voortgezet onderwijs (al lopen de klassen niet gelijk met die van Nederland). Er wordt o.a. een live chat sessie georganiseerd tijdens de IPON. Zie onderstaand persbericht.

Interactive whiteboards zijn niet aan te slepen binnen het onderwijs. Wereldmarktleider SMART Technologies zet al sinds 1987 het alom bekende – en als eerst ontwikkelde - SMART Board interactive whiteboard in de markt. Vooral de software en de vele mogelijkheden van SMART maken dat het SMART Board een toegevoegde waarde levert aan het onderwijs. SMART luistert wereldwijd naar de behoeften van docenten en blijft verder ontwikkelen. Zo kan al enige tijd met behulp van Bridgit (conferencing software) een verbinding gemaakt worden tussen verschillende SMART Boarden. Dat levert als voordeel op dat je waar ook ter wereld met elkaar kan communiceren. Tijdens de IPON wordt getoond hoe docenten in Nederland en Canada met behulp van een SMART Board op eenvoudige wijze informatie kunnen uitwisselen .

Uitwisseling
Van 4 tot en met 10 april 2009 reizen 24 Nederlandse docenten naar Canada. Samen met 24 docenten van Simcoe County District School Board in Ontario worden er in tweetallen zogenaamde “lesson plans” ontwikkeld. De aanzet voor deze lesson plans wordt tussen 17 maart en 4 april in een wiki gestart. Het is opmerkelijk om te volgen met hoeveel enthousiasme en creativiteit er nu al virtueel wordt samengewerkt. Maandag, dinsdag en woensdag zijn ingepland als werkdagen op de 24 scholen in Simcoe County; de donderdag komt de groep van 48 bij elkaar voor een zogenaamde PD-day (professional Development day) om de ontwikkelde lesson plans te delen en samen wijzer te worden. Meerdere scholen gaan het op afstand koppelen van digiborden in combinatie met videoconference uit proberen.

Live verbinding
Dankzij de medewerking van SMART Technologies (Nederland en Canada) en de IPON beurs is er op donderdag 9 april a.s. tussen 15.00 en 15.45 uur (09.00 – 09.45 uur Canadese tijd) een unieke kans. Tijdens de IPON beurs wordt er een live verbinding gemaakt tussen de IPON beurs en de PD-dag in Simco County, Ontario. In deze half uur durende sessie delen we de kersverse lesson plans, de ervaringen van de Nederlandse en Canadese docenten en kunt u tevens rechtstreeks vragen stellen aan de groep in Canada over de veranderingen in het leren; we gaan de techniek voorbij en richten ons op bronnen, het didactisch proces en de veranderende rol voor leerling en docent.

Bob Hofman (ICT&E) faciliteert deze live sessie aan Canadese zijde, Martin de Fockert (product manager SMART) faciliteert deze video conference op de IPON beurs. Leren in de 21e eeuw ten voeten uit!!

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de SMART producten, bel 030-6379387, www.smartboard.nl of mail naar info@smartboard.nl.

Geen opmerkingen: