woensdag 8 april 2009

Canada dag 5

Anorexia. Dat was wel het hoogtepunt van de dinsdag. We gingen op bezoek bij Jerry Fox Elementary School; daar werkt Bruce, de mediatheekcaris. Hij doet veel met video en video-bewerking, naast natuurlijk het 'gewone' mediatheekgebeuren. Bijzonder was dat een leerlinge (Nicola) van zijn school een jaar geleden begonnen is met het maken van een videofilm voor het filmfestival van Toronto. Ze wilde een lezing maken over Annorexia, maar bedacht dat het veel beter in de vorm kon van een film. Bruce had ervaring met Adobe Premiere en schreef Adobe om het pakket te leveren. Ook in Canada is Premiere duur en hij gaf in de brief aan voor welk doel hij het wilde gebruiken. Gelukkig krijg hij toen alle medewerking van Adobe en kreeg het pakket met flinke korting. Nicola maakte de film en werd toen genomineerd, naast 6 anderen. Op de school werd de film speciaal voor ons getoond en Nicola liet ons (Michel van Ast en ik) zien hoe ze de film gemaakt had. Bijzonder was ook dat ze zelf de muziek zong die door een docente van de school gemaakt was. Annorexia is, net als in Nederland, een soort van taboe; je praat er niet over, maar als je de cijfers zie, dan word je daar niet gelukkig van... Bruce vertelde bovendien dat ze hele bijzondere videoconferencingsessies doen met bijvoorbeeld Ohio. Daar zit een historische vereniging die tijdens de videoconference het leven speelt van slaven. Leerlingen kijken daarna en zien dus het hele verhaal, met daarbij diverse karakters die uitgespeeld worden. Dat lijkt op een soort van toneelspel; maar het speciale er aan is dat opeens karakters gaan praten richting de klas! De leerlingen beseffen eerst helemaal niet dat ook de spelers de leerlingen kunnen zien.... zie: http://www.ohiohistoryteachers.org/.
's Middags bezochten we een andere school. Daar lieten leerlingen zelf zien hoe ze met het SmartBoard omgaan. Tevens deden Michel en ik mee met een conference met Minnesota (USA). Leerlingen vroegen ons dingen als: welke taal spreken we, wat is de munteenheid, enz... Erg leuk wat leerlingen allemaal van je weten. Terug in Barrie hadden we nog een gezamenlijke maaltijd in het gebouw van 'de Board'. We zagen toen weer alle Nederlandse en Canadese docenten. Na een paar uur terug naar het gastgezin en daar hebben we onder het genot van koffie etc... nagepraat over de dag.
Vandaag bezoeken we weer wat scholen, en vanavond gaan we naar een avond met een ontmoeting met de oorspronkelijke bewoners in het Barrie First Nations Friendship centre

Geen opmerkingen: