vrijdag 11 mei 2012

Koppel je tablet aan het digibord

Deze week getest met connectie van de tablet met een (bijvoorbeeld lokaal-)pc. Dit kan handig zijn om vanaf de tablet de pc over te nemen. Immers, de lokaalpc stuurt de beamer aan. Voorwaarden om dit te doen zijn:
  • PC en tablet moeten in hetzelfde netwerksegment zitten
  • Er moet een communicatieprogramma zijn ge├»nstalleerd op zowel de tablet als de pc
Uitwerking
Voorwaarde 1 – 1 netwerk
Aangezien wij op het Corderius te maken hebben met twee netwerken (draadloos en vast) hadden we voor de test een USB-dongel gebruikt. Deze hebben we in een Windows 7 pc gestopt en vervolgens een Ad-Hoc netwerk gemaakt (zie ook: http://www.protips.nl/geen-categorie/een-ad-hoc-netwerk-instellen-in-windows-7). Bijzonderheid: voor de iPad werkt dit prima (kies voor WEP beveiliging in Windows 7); voor de Galaxy gaat dit niet werken… Je kunt geen verbinding maken met een ad-hoc netwerk!
Je hebt dus geen apart ad-hoc netwerk nodig als tablet en pc in hetzelfde netwerk zitten. Dit is wel de meest ideale optie. In gesprek met Wentzo Wireless kwamen we tot het idee om een apart draadloosnetwerk (SSID) aan te maken en die via VLAN te koppelen aan het zakelijk netwerk.


Voorwaarde 2 – communicatieprogramma’s
clip_image001We hebben op de iPad twee programma’s getest: Splashtop Remote Desktop (zie http://www.splashtop.com/remote) en Doceri (www.doceri.com). Splashtop moet je als app installeren op de iPad; die moet je kopen. Installatie van de streamer op de pc is gratis.

clip_image001[4]


Bij Doceri werkt het net andersom. Beide programma’s voldoen prima. Doceri is iets uitgebreider: je kunt de tablet dan ook gebruiken om aantekeningen te maken op de tablet en deze opnemen. Streaming van de desktop van Splashtop is wel beter. Splashtop is per app goedkoper (15 euro), Doceri is ongeveer twee keer zo duur.


Alternatieven
Natuurlijk kun je je iPad ook verbinden met Apple TV. Dat is op zich de beste oplossing als je precies de ‘andere’ kant op wilt: alles wat je op je iPad hebt, laten zien via de beamer. Nadeel van deze oplossing zijn de kosten: je hebt voor elk lokaal een Apple TV nodig + eventueel een converter zoals deze hier te krijgen is:
http://9to5mac.com/2012/05/02/kanex-releases-atv-pro-adapter-for-connecting-older-projectors-with-airplay-devices/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+9To5Mac-MacAllDay+%289+to+5+Mac+-+Apple+Intelligence%29
Meer info over connecties tussen tablets en digiborden is hier te vinden: http://po.digiborden.kennisnet.nl/tablet.
Wat ook niet onvermeld mag worden is dat Smart met hun tabletversie komt van Notebook: http://smarttech.com/notebookapp.

1 opmerking:

Henk Heurter zei

Dag Harry,

Mooi en praktisch artikel. Waar ik nog wel mee zit: hoe kun je vanaf je tablet (10") een bord van 65" of groter goed aansturen? Klikken kan al vrij lastig zijn, maar aantekeningen maken ziet er volgens mij echt niet uit. Of heb jij andere ervaringen?