zaterdag 11 mei 2013

Google Chromebook in het onderwijs - 2

Deze dagen test ik voor de school het Chromebook uit van Samsung, de XE303. Daar zijn al verschillende reviews over verschenen. Ik heb er een paar uitgezocht:Op deze laatste link is ook een filmpje te zien waarin de Chromebook van Samsung besproken wordt. 

Lees de verschillende reviews maar eens rustig door. Resumerend kun je wel zeggen dat men te spreken is over de prijs t.o.v. de geleverde hardware. Ook het scherm, geluid en performance scoren goed. 

Nadeel blijft natuurlijk dat je niet offline kunt werken, tenminste, heel beperkt v.w.b. het gebruik van de Google Apps. 

Toch denk ik dat het een interessant apparaat voor het onderwijs kan zijn:
  • Batterijduur; uit de reviews gaat de Chromebook van Samsung zeker 5 uur mee
  • Geen onderhoud voor de IT afdeling (geen virusscanner, geen updates, geen images)
  • Uitwisselbaarheid: de Chromebook is niet gekoppeld aan de gebruiker; alle instellingen staan in de cloud opgeslagen, net als de apps, documenten, mail
  • De browser ondersteund HTML5
  • Opstarten is binnen 6 seconden
Natuurlijk zijn er nadelen...:
  • Geen ondersteuning voor plugins zoals Silverlight en Java (Flash zit standaard ingebouwd in Chrome)
  • Geen installatie van applicaties buiten de Google Chrome Store
  • Je hebt een Google account nodig om te kunnen inloggen
Beheer
Het beheer van de Chromebooks voor het onderwijs gaat via de Google Apps for Education omgeving. Als beheerder kun je daar applicaties en rechten uitdelen. Lees in dit verband het pdfje: Chrome for Education.

Eigen ervaringen
Na een paar dagen spelen ben ik eigenlijk best tevreden over het werken op dit apparaat. Het toetsenbord typt lekker snel weg. Het systeem start automatisch door het scherm open te klappen. Het scherm op zich is goed leesbaar, helder en glanst niet. Combineer je deze eigenschappen met het feit dat je - gratis - je beheer kunt doen via Google Apps for Education, dan lijkt me dit best een goede oplossing voor het werken met laptops in een klas.

NB: wil je Chomebooks gaan gebruiken in de klas in combinatie met Google Apps for Education dan heb je - naast de Google Apps omgeving (die gratis is voor het onderwijs) - ook nog te maken met de licentiekosten per Chromebook. Deze komen ongeveer uit op eenmalige kosten van 25 euro per device.

Geen opmerkingen: