zondag 7 juli 2013

Review Surface RT voor het onderwijs

Na lang wikken en wegen hebben wij vorige week de knoop doorgehakt: voor vier computerklassen en honderd brugklasleerlingen hebben we gekozen voor de tablet van Microsoft, de Surface RT. En dat was een verrassende winnaar, ook voor mij.

We zochten een device dat aan een aantal essentiële voorwaarden moest voldoen:
  • Handzaam (kleiner dan 13", maar groter dan 8")
  • Toetsenbord aan het device
  • Mogelijk om Office te gebruiken
  • Lange batterijduur (minimaal 6 uur)
  • Prijs rond de 300 euro

In de afweging hebben we, naast de RT, uitgebreid gekeken naar de Chromebook van Samsung en een laptop van Acer. Grote voordeel van de Chromebook voor het onderwijs is dat je er als ICT-afdeling er geen beheer op hoeft te doen. De Acer had een goed OS (Windows 8, zonder touch). En toen kwam Microsoft ineens met zijn aanbod van de goedkope Surface RT. Normaal, mét type cover kost deze tablet rond de 590 euro, nu tot 1 september 290 euro. Een interessante aanbieding, al was ik behoorlijk kritisch. Immers, de RT is geen volwaardige Windows 8. Je kunt alleen de apps installeren die via de Store worden aangeboden omdat deze tablet een ARM-processor aan boord heeft.

Daarnaast is deze tablet niet een een heel groot succes voor Microsoft, dus wellicht wil dit bedrijf wel zo snel van deze tablets af? Speelt er op de achtergrond niet de strijd tussen Google (Chromebook), Apple (iPad) en Microsoft om de gunst van de gebruiker?

Dit weekend heb ik de Surface RT eens flink kunnen bestuderen en, eerlijk is eerlijk, ik vind het een mooi apparaat voor het onderwijs. De hoeveelheid apps is beperkt, maar dat is voor ons doel niet erg; er worden al heel veel lesmethodes beschikbaar gesteld via de webbrowser, en zolang deze html5 onderteund is er niets aan de hand (de RT kan niet overweg met Silverlight!). Daarnaast gebruiken wij komend schooljaar de 'serverloos' omgeving van WinSys. Die bieden een RDP-oplossing aan zodat een leerling willekeurig met welk device, tóch Windows applicaties kan draaien. Denk daarbij aan Wintoets of Coach.

We moedigen derhalve leerlingen ook aan zelf hun device naar school te nemen; er moet dan wel een RDP-cliënt op het apparaat aanwezig zijn.

Blijft over het beheer en dat is een uitdaging. De 100 brugklassers krijgen het apparaat gewoon mee en zijn dus zelf beheerder; voor de computerklassen ligt het lastiger. Daar zullen we waarschijnlijk met een gast-account werken in combinatie met Ouderlijk Toezicht. Gelukkig beginnen we past in oktober met deze computerklassen zodat we nog wat tijd hebben om dit uit te zoeken...

Geen opmerkingen: