zondag 22 mei 2016

We gaan verhuizen

We gaan verhuizen! Dat is de titel van mijn verhuisplan dat deze week door de directie van mijn college is besproken en aangenomen. Concreet staat in dit verhaal de stappen die genomen moet worden om onze bestaande data-opslag vaarwel te zeggen en alles te gaan verhuizen naar Office 365. De reden van deze verhuizing zijn de enorme kosten die we moeten gaan betalen om de bestaande cloudoplossing (ownCloud) in de lucht te houden. Onze opslag (EMC) loopt volgend jaar uit de support (kosten €13.000), we moeten een SLA afspreken voor ownCloud (€8.000 per jaar). Tevens willen we een goede backupoplossing (€8.000). We gaan in de maand juni over.
De operatie is best ingrijpend voor mijn collega's: zijn ze net een jaar gewend aan ownCloud, moeten ze wéér overstappen. Maar we moeten wel, gelet op de kosten die we moeten gaan maken om alles van oenCloud in de lucht te houden. Technisch zijn we best tevreden: aan de gebruikerskant hebben we het laatste half jaar geen enkel probleem gehad. Echter, aan de adminkant wél. Zo kan ik geen gebruikers meer toevoegen... Het admingedeelte geeft een foutmelding. We hebben geprobeerd een update te draaien en dat leek het probleem op te lossen. Echter, er waren gebruikers die ineens bestanden misten. Dus snel alles weer teruggedraaid en naar een goed alternatief gezocht.
Gelukkig stond de ontwikkeling van Office 365 ondertussen ook niet stil. Er is nu Groups en dat lijkt ideaal voor de vervanging van de vakgroepmappen. Bovendien heb ik er als beheerder geen omkijken naar. De vakgroepleider kan leden toevoegen en verwijderen, en je hebt als vakgroep 1 TB aan opslag...

Geen opmerkingen: