zondag 29 maart 2015

Werken met een eigen cloud?

Als alles mee zit zullen de docenten van onze school in juni voorzien worden van een eigen laptop. De lokaalcomputer zal verwijderd worden en plaats maken voor een dockingstation. De docent neemt zijn eigen werkcomputer dus mee naar huis.

Op de vaste computer ziet de docent, na inloggen, diverse drive letters in zijn verkenner. Zo is er de P: drive, hier staan de persoonlijke documenten (home-mappen), maar ook een V: drive waar de vakgroepmappen te vinden zijn.

Als een docent echter zijn of haar laptop mee naar huis neemt, hoe komt deze dan bij deze drives? Daar zijn verschillende oplossingen voor te bedenken:

  • We geven iedereen een USB-stick (niet echt een optie, gevoelig voor verlies, diefstal en het verspreiden van virussen).
  • We bieden de docent een RDP server aan (verbinding met extern buroblad). Voordeel is dat er aan de docentenkant niets hoeft te worden geïnstalleerd en de ervaring met de driveletters is identiek als op school.
  • We bieden een VPN-verbinding: bestanden blijven op onze servers staan, maar staan niet fysiek op de harde schijf van de medewerker.
  • We kiezen voor een cloudoplossing in combinatie met een synchronisatietool. Bestanden blijven op de server staan én komen, na synchronisatie op de laptop van de medewerker. Voordeel is dat de docent dan ook offline bij de bestanden kan komen.

Met de diverse opties (behalve de eerste - USB) hebben we de eerste maanden van 2015 getest. Een definitieve keuze zullen we binnenkort in de ict-commissie maken, maar vooral de laatste optie is erg interessant. We hebben hiervoor getest met ownCloud. Dit is een cloudoplossing die gebruik maakt van bestaande opslag op servers in de school.

Geen opmerkingen: